Terug naar toen: herinneringen ophalen in de Slufter
Afgelopen weekend werd de Dag van het Nationaal Park uitgebreid gevierd in Nationaal Park Duinen van Texel. Een belangrijk onderdeel hiervan was een bijzonder uitstapje voor de bewoners van zorginstelling Gollards naar de Slufter. Zondag 26 mei werden de bewoners door de boswachters van Staatsbosbeheer meegenomen op een bijzondere excursie langs de rolstoelvriendelijke route in dit gebied. Voor veel ouderen is dit een plek waar veel herinneringen zijn gemaakt, maar ook een plek waar zij niet vaak meer komen.
’s Middags zijn de ouderen er klaar voor: gewapend met de nodige poncho’s, rolstoelen en mankracht worden zij naar de vallei gebracht. Het is een regenachtige en koude dag, maar ondanks het weer zit de sfeer er goed in en wordt er ontzettend veel gelachen. De Slufter staat gekerfd in het hart van de inwoners, door de vele herinneringen die hier zijn gemaakt bij de veelal geboren en getogen Texelaars. Boswachters Anna Sprenkeling en Glenn van Ginkel nemen ze mee het gebied in en vertellen over de bijzondere soorten in dit zilte gebied, zoals lamsoor, Engels gras en zeealsem. Naast dat er verschillende planten zijn bekeken en geproefd, gingen er wat mee naar huis als herinnering. De verhalen vol humor van boswachter Glenn maakten veel indruk op de ouderen, die aangeven ze niet meer snel te vergeten. Ondertussen krijgen de ouderen genoeg tijd om te genieten en ervaringen met elkaar te delen. Familieleden en vrijwilligers genieten minstens zo hard mee.
De ouderen werden dit weekend extra in het zonnetje gezet vanwege de Europese Dag van het Nationaal Park. Dit jaar staat in het teken van de natuurschatten die de 21 Nationale Parken in Nederland rijk zijn. Nationaal Park Duinen van Texel grijpt dit moment aan om niet alleen de natuurschatten, maar juist ook de mensen in het zonnetje te zetten die zich al jaren over deze schatten ontfermen: de schatbewaarders van de Texelse natuur. Zij vertellen hun verhalen en herinneringen op Texel door aan de jongere generatie. Hiermee hopen zij een zaadje te planten bij de schatbewaarders van de toekomst.