De Slufter
De Slufter is een uniek gebied dat in open verbinding staat met de Noordzee. Na een aantal mislukte pogingen om er een landbouwpolder van te maken, werd aan het begin van de 20e eeuw besloten het zeegat open te laten. Het Sluftergebied bestaat uit een krekenstelsel dat soms na een storm onder water staat. Je vindt er zouttolerante planten als zoutmelde, zeekraal, de geurige zeealsem en het lamsoor, waarvan de bloemen in de zomer het hele gebied paars kleuren.
Het grootste deel van De Slufter wordt als vogelbroed en -rustgebied beheerd. Alleen het zuidelijke gedeelte is vrij toegankelijk. Je kunt vanaf de Sluftertrap het pad volgen tot aan het strand. In het noordelijke stuk broeden veel vogels, zoals eidereend, bergeend en kluut. In de Sluftergeul leven zeedieren als krabben, garnalen en platvis.
Wat kun je er doen:
- Op de duinenrij bij de Sluftertrap is een rolstoeltoegankelijk uitkijkpunt vanwaar je goed de bijzondere kwelderstructuur kunt bekijken.
- Er lopen meerdere wandelpaden door het gebied en je kunt doorlopen tot aan de geul en door naar zee, zoals het Familiepad. Met de Slufter Speurtocht (2 km) wordt het bezoek voor kinderen een nog avontuurlijker beleving.
- Ook worden regelmatig excursies door het gebied georganiseerd. Je vindt ze in onze agenda.
Wat kun je er zien:
Lamsoor, zeekraal, zoutmelde, eidereend, bergeend, kluut, zeehond (bij de geul).
Nuttig om te weten:
- Het gebeurt regelmatig dat veel paden drassig zijn of onder water staan. Laarzen of waterdichte schoenen zijn aan te bevelen
- Neem een verrekijker mee
- Het pad vanaf het uitkijkpunt tot het strand is toegankelijk voor rolstoelen en boosters
- Bij het Sluftercafé is een strandrolstoel te leen
- Staatsbosbeheer heeft een uitgebreide brochure over het gebied
De ingang met parkeerplaats: