Texelse natuur in jouw tuin!
Texel bestaat voor bijna een derde uit beschermd natuurgebied en daar maakt het Nationaal Park een belangrijk deel van uit. Maar wist je dat ook de tuinen op het eiland van groot belang zijn voor het voortbestaan van planten, insecten, vogels en zoogdieren zoals egels? Je helpt hen al met een paar inheemse planten in de tuin of zelfs op het balkon!
Alles is in de natuur met elkaar verbonden. Er is een grote afhankelijkheid van elkaar. Hoe mooi ze ook bloeien, van oorsprong buitenlandse planten en struiken hebben onze insecten vaak weinig te bieden. Onze vlinders en wilde bijen, zoals de Texelse zandbij, en andere insecten, zijn gespecialiseerd in onze eigen bloemen en planten. En de insecten vormen weer het voedsel voor de egels en vogels die hier leven. Daarom is Nationaal Park Duinen van Texel gestart met het project Tuinen van Texel. Samen met lokale plantenexperts heeft Marieke Dekker van IVN Natuureducatie een handig overzichtje gemaakt van de inheemse planten die je op het eiland kunt gebruiken, en waar je die kunt krijgen. Duur hoeft het niet te zijn en je kunt er net zoveel werk van maken als je zelf wilt.
Met Tuinen van Texel willen we samen met de inwoners en vaste gasten (met een eigen woning op het eiland) de voor Texel inheemse flora en fauna helpen. Daarbij betrekken we ook Texelse recreatie-ondernemers, overheid, natuurorganisaties en iedereen die wil en kan helpen. Samen doen we kennis op en bouwen we aan een netwerk van mensen die eilandtuinen kunnen inrichten met inheemse, eilandeigen bloemen, struiken en planten. In de komende jaren kunnen we dat verder uitbouwen en nog meer Texelaars enthousiasmeren om mee te doen!
Wat willen we bereiken
Met Tuinen van Texel willen we stimuleren dat Texelaars vaker zullen kiezen voor inheemse bloemen en planten. Voor soorten die hier thuishoren en die voedsel bieden aan insecten en vogels. Daarmee stimuleren we de biodiversiteit en zorgen we ervoor dat Texel in zijn geheel nog aantrekkelijker, mooier en groener wordt. En dat is niet alleen een wens, maar ook een noodzaak. Als we niets doen, zullen soorten verdwijnen van Texel en verarmt onze natuur.
Voor wie is Tuinen van Texel bedoeld?
Iedereen die zich betrokken voelt bij de natuur op Texel en wil helpen om de biodiversiteit in stand te houden, dagen we uit om mee te doen! Waar je ook woont op Texel en hoe groot of klein je tuin ook is, ook jij kunt bijdragen aan een groenere omgeving met een meer natuurlijke tuin. Woon je dichtbij de duinen, dan kun je aansluiten op duinlandschap. Zo bieden ook de omgeving van het bos en de polders volop mogelijkheden om aan te haken.
Masja Gielstra, coördinator van het Nationaal Park, is heel enthousiast.‘Het is interessant om te zien wat er gebeurt in je tuin als je het meer natuurlijk aanpakt. Het past mooier bij het Texelse landschap. Het hele eiland kan meedoen, daarom geven we advies per landschapstype. Want wat het op de Hoge Berg goed doet,slaat soms niet aan in de buurt van de duinen. Alle groen is beter dan steen, maar als het ook inheems en gifvrij is, is dat nog beter. In een Texelse tuin moet je vooral lokale planten mogelijheden geven. Daarna hoef je weinig anders meer te doen dan het de tijd gunnen.
De Tuinen van Texel zijn, net als andere Nationaal Park Tuinen, geinspireerd op de Heuvelrugtuinen van NP Utrechtse Heuvelrug, Natuur-en Milieu Utrecht en IVN Natuureducatie.
https://np-utrechtseheuvelrug.nl/stichting-npuh/heuvelrugtuinen/