Plantenliefhebbers Bert de Boer en Jan de Leeuw zijn lid van de plantenwerkgroep van IVN Texel. Ze doen niets liever dan het determineren van planten tijdens een natuurwandeling. Hun onuitputtende kennis van planten kwam ontzettend goed van pas bij het maken van de plantenlijst voor de Tuinen van Texel. Samen met de andere werkgroepleden stelden ze de lijst samen. En dat was geen simpele klus!
Wat zijn typisch Texelse planten? Welke staan mooi in een tuin? Welke zijn inheems, dus afkomstig uit Nederland of zelfs van het eiland? Welke insecten komen op welke planten af? Welke flora kun je goed onderhouden? Allemaal vragen waar Bert en Jan zich samen met collega vrijwilligers voor het project Tuinen van Texel op stortten.
Wat is inheems?
Jan vertelt: ‘In de Tuinen van Texel groeien inheemse planten. Maar wat zijn inheemse planten?’ Dat is niet zo simpel te beantwoorden. Het zijn planten die van nature in de omgeving voorkomen, zonder tussenkomst van mensen. Maar zijn het planten die op Texel groeien sinds de IJstijd, sinds de Middeleeuwen of vanaf 1900? Uiteindelijk zijn we niet zo streng geweest qua definitie. Het belangrijkst is, dat ze typisch Texels zijn. Dat ze hier van nature groeien in de natuurgebieden zoals het Nationaal Park Duinen van Texel. En straks liefst ook in de tuinen.’
Wilde planten van Texel
De groep gepassioneerde vrijwilligers begon met het boekje De wilde planten van Texel van Adriaan Dijksen en Johan Reydon uit 1981. Hieruit maakten ze een eerste schifting. Uiteindelijk kwam de werkgroep tot een lijst van ruim 100 planten, struiken en bomen die Texelaars in hun tuin kunnen planten. Compleet met een gedetailleerde omschrijving, tips voor onderhoud, wat een geschikte bodem is, en welke insecten, vlinders en vogels erop af komen. Soms zijn de dieren er namelijk zelfs afhankelijk van, en andersom!
Een bron van kennis
Bert vond het ontzettend leuk om de lijst samen te stellen: ‘Je gaat weer nadenken over wat hier groeit en bloeit. We hebben veel van elkaar geleerd, want iedereen heeft weer zijn of haar eigen interesses en kennis. Zo weet de boswachter heel veel over insecten. Het was ook voor ons een nieuwe bron van kennis. Ook al heb ik zelf al een wilde tuin met inheemse planten, ik raakte zelf ook geïnspireerd om nog meer met mijn eigen tuin te doen.’
Stukje typische natuur in de tuin
Jan hoopt dat mensen door Tuinen van Texel meer interesse krijgen in de bijzondere Texelse vegetatie. ‘Wij willen graag mensen betrekken bij de natuur. Hoe mooi zou het zijn als mensen een stukje typisch Texelse natuur in hun eigen tuin planten. En helemaal mooi zou het zijn als ze zich nog bewuster worden van al het moois dat hier op het eiland groeit en bloeit, ook buiten hun eigen tuin. Als je meer weet, ga je dingen zien die je eerst niet zag. Je gaat je nog meer verwonderen. Ik heb het zelf ervaren.’
Plantenwerkgroep IVN Texel
De plantenwerkgroep blijft betrokken bij het project. Ze blijft vraagbaak als het om kennis van de planten gaat, en de groep denkt na over activiteiten voor de Tuinen van Texel, zoals het determineren van planten van de plantenlijst.
De plantenwerkgroep organiseert excursies op Texel en komt bij elkaar om planten te determineren. Ben je een plantenliefhebber en lijkt het je leuk om lid te worden van de plantenwerkgroep? Nieuwe (jonge) leden zijn van harte welkom! Een keer mee op stap om te kijken of het wat voor je is, kan altijd.