‘Ik bestel wel wat regen’, zei ik tegen Conradine de Reus. Ze hoopte op neerslag, zodat de foto’s bij haar interview mooier zouden worden. En ja hoor, het onweerde prompt enkele dagen voor onze afspraak. Ik ben bij Natuur Goed, een Texelse natuurtuin gevuld met inheemse en eetbare planten, gonzend van de insecten. Een plek waar je even weg bent van de hectiek, workshops kunt volgen en inspiratie op kunt doen voor je eigen tuin. Ze runt de tuin samen met haar man Siem van Tatenhove.
Bij aankomst op het erf, word ik begroet door de haan en allerlei vogelgeluiden. Ik zie een grote schuur met een winkeltje en een prachtige bloeiende tuin met ronde paden. Verderop is een vrouw in de weer met een tuinslang. ‘Goedemorgen, ben jij Conradine?’
Lekker maken
We drinken in de winkel een kopje kruidenthee - afkomstig uit de tuin - geserveerd met een alternatieve scone: een haverkoekje met room en zelfgemaakte jam van de japanse kweepeer. De tuin blijkt een eetbare natuuroase. Conradine vertelt: ‘Het meeste in de tuin is eetbaar, maar niet alles is lekker. De natuur biedt heel veel, maar het is niet altijd kant en klaar. Net als met rabarber. Je moet het zelf lekker maken.’
Trouwen met een boer
Na de tuinbouwschool volgde Conradine de studie Landschap, Recreatie en Groenvoorziening. ‘Eigenlijk wilde ik Landbouw studeren, maar dat vonden mijn ouders geen goed idee. “Dan kun je alleen maar trouwen met een boer”, zeiden ze.’ Conradine is blij met de keuzes die ze maakte. Dertig jaar werkte ze voor gemeenten, waar ze de planning en het ontwerp van groen deed. Drie jaar geleden begon ze samen met haar man deze plek. Voor hem was het bekend terrein. Als kleine jongen kwam hij al op z’n step op bezoek bij opa in de werkkeet. Siem nam het land 3 jaar geleden over van z’n vader. Van mei tot oktober zijn ze in de tuin te vinden. In de winter ligt de focus op tuinontwerp, aanleg en advies voor Texelaars die zelf actief zijn in de tuin.
Dezelfde ambitie
‘Toen ik hoorde van het Tuinen van Texel project, sloeg het meteen aan. Want ik ontwerp landschappelijke tuinen voor particulieren en bedrijven, eigenlijk net zoals deze tuin. De ambitie ligt in elkaars verlengde. De tuinen die ik maak, moeten passen in het landschap én passen bij de wensen van de eigenaar. Ik kijk naar de historie, naar de grondslag, vochthuishouding en het landschapstype. Maar het moet ook praktisch zijn. Hoe wil je je tuin gebruiken? En het liefst werk ik met inheemse planten.
Eetbaar en diervriendelijk
Dan lopen we de tuin in. Ze laat me de kuikens zien, die met hulp van de broedmachine ter wereld kwamen, omdat de haan te veel aandacht van de kippen opeiste tijdens het broeden. We wandelen langs bloemenperken met rozen, lavendel en inheemse planten, waar het gonst van de insecten. Voorbij de tuunwal is een grote voedseltuin met bessen, japanse kweepeer, moerbeien en pruimenbomen. De grote, rijpe loganbessen, een kruising tussen braam en framboos, smaken heerlijk. Onder de notenboom geniet een bezoeker van een theeproeverij.
Een natuurlijk evenwicht
‘We proberen tuinen zo te maken, dat ze zichzelf kunnen verzorgen, we helpen de kringloop van de natuur op gang. Gif gebruiken we niet. Goed voor de bodem zorgen is ontzettend belangrijk, want daarin zit alle voeding. Het water laten we het liefst in de grond zakken of vangen we op in een regenton. Mensen denken altijd dat het een rotzooi wordt als je de natuur zijn gang laat gaan. Maar niets is minder waar. Deze natuurtuin ziet er toch ook verzorgd en netjes uit? Het gaat om een natuurlijk evenwicht.’
Samen iets moois maken
Het zware werk besteedt Conradine uit aan de beste lokale specialisten, zoals de aanleg van terras, schutting of vlonders. ‘Vaak helpen de eigenaren ook mee. Dat vind ik het leukst. Er samen iets moois van maken. Als tuincoach ga ik, als daar behoefte aan is, na de aanleg ook nog langs om te adviseren bij het onderhoud. Het onderhoud maakt de tuin pas echt af. Het is zo mooi om te zien hoe snel de tuin er goed uit gaat zien. De natuur verrast me altijd. Tuinen ontwerpen, aanleggen, mensen coachen en deze plek runnen; ik doe het met hart en ziel.’
Dan ga ik weer richting de haven, op weg naar huis. Helemaal ontspannen en vol met inspiratie. Met meer dan 100 foto’s op de camera en een potje zelfgemaakte jam in mijn rugzak.
Zelf een kijkje nemen bij Natuur Goed? Ga naar www.natuurgoed.org.