26 oktober Laarzendag!

11 oktober 2024

Op zaterdag 26 oktober 2024 vindt de eerste jaarlijkse Laarzendag plaats in de nationale parken van Nederland, ook in Nationaal Park Duinen van Texel. Door samen laarzen aan te trekken vragen de nationale parken aandacht voor water. Het belang van voldoende en schoon water voor mens én natuur staat centraal in educatieve activiteiten.

In Nationaal Park Duinen van Texel kun je op twee manieren meedoen aan de laarzendag.

  • Slufterbelevenis van ecomare
  • Avontuurlijke wandeling over natte wandelpaden

Slufterbelevenis van Ecomare

Waar we in de rest van Nederland de duinen en dijken potdicht houden, heeft de zee in de Slufter vrij spel. Ga mee op ontdekkingstocht en ontdek zelf wat de zee met het landschap doet! Door verschillende opdrachten beleven we de Slufter met zijn bijzondere plantengroei letterlijk met alle zintuigen. Wat de Slufter extra leuk maakt, is dat je niet op de paden hoeft te blijven. Lekker van de duinen springen of natte voeten krijgen in de geul. Met duwnetjes gaan we op zoek naar de dieren die in het water leven. Springen, kruipen, zoeken, proeven, vissen.
Voor alle avonturiers vanaf 5 jaar.
Naar de activiteit

Avontuurlijke wandeling over natte paden

Wil je een wat avontuurlijke wandeling met kans op natte paden? Kies dan voor de blauwe en groene routes, zoals:

  • Horsmeertjes & Geul
  • Natuurroute de Mient
  • Buitenmuy
  • Mandevallei
  • Het Geheimpad
  • Na flinke regenbui: blauwe rondje Kapenvlak

Eerste laarzendag in alle Nationale Parken in Nederland

Maanden zonder regen en intense stortbuien: klimaatverandering zorgt voor extremer weer met duidelijk merkbare gevolgen. In de 21 nationale parken die Nederland kent is het steeds vaker te droog of juist te nat. De nationale parken zijn de meest karakteristieke natuurgebieden van Nederland en een thuis voor bijzondere planten en dieren. Te veel, te weinig of te vies water heeft hier direct invloed op de natuur. Dit is de eerste jaarlijkse Laarzendag in de nationale parken van Nederland. Door samen laarzen aan te trekken vragen de nationale parken aandacht voor water. Het belang van voldoende en schoon water voor mens én natuur staat centraal in educatieve activiteiten.