Sommeltjes vieren feest

15 oktober 2024

De Sommeltjes van het Sommeltjespad vieren op woensdag 30 oktober hun 25e verjaardag.
Staatsbosbeheer en Nationaal Park Duinen van Texel nodigen alle kinderen op Texel van harte uit om dit feestje te komen vieren. Op verschillende plekken langs de wandelroute zijn leuke activiteiten georganiseerd voor de kinderen. Er wordt samen gezongen, er kan een eigen Sommel geknutseld worden en er kunnen spelletjes worden gespeelt. Er is een speurtocht die de kinderen langs alle activiteiten begeleidt.

Het Sommeltjespad is een kindernatuurpad aan de Pelikaanweg in het Californiëbos. In 1999 werd het Sommeltjespad aangelegd om kinderen te leren waarnemen in de natuur. Rondom de route zijn allerlei dieren verstopt die op Texel wonen zoals uilen, muizen en egels. Ook de mysterieuze wezentjes, de Sommeltjes gemaakt van natuursteen zijn er te vinden. Volgens de legenden wonen er op Texel Sommeltjes, een soort aardmannetjes. Ze werden het meest gezien in de buurt van De Waal. Hier lag een oude grafheuvel waarop de Sommeltjes bij maanlicht dansten. In het zonlicht veranderen ze in steen. In het donker komen deze vriendelijke figuurtjes weer tot leven.

De afgelopen maanden hebben vrijwilligers het Sommeltjespad opgeknapt. Het werk is nog niet klaar maar het resultaat tot nu toe kan niet onopgemerkt blijven. Vele dieren zijn voorzien van een nieuw laagje verf en er zijn nieuw dieren en Sommeltjes geplaatst.

Het feest begint om 12.00. Aan de start van de route kan de speurtocht worden opgehaald waarna de route in eigen tempo kan worden afgelegd. We willen iedereen verzoeken zoveel mogelijk op de fiets te komen i.v.m. beperkte parkeergelegenheid. Mocht je met de auto komen dan kan er worden geparkeerd langs de pelikaanweg in de berm.

We willen bezoekers vragen in verband met de te verwachte drukte en de aanwezigheid van schaapsherder Daphne met haar Vrolijke schaapskudde de hond dit keer thuis te laten. Het feest duurt tot 16.00 en deelname is gratis.